FAO Türkiye

Orman verilerinin toplanması ve yangın yönetiminin güçlendirilmesi için Kafkasya, Orta Asya ve Türkiye’den ortak işbirliği

Fotoğraf: © FAO
16/07/2024

Antalya - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Kafkasya, Orta Asya ve Türkiye'den gelen uzmanlara orman verisi toplama ve orman yangını yönetimi konularında araç ve teknik eğitimi sağladı.

Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan'dan 13 katılımcı, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) ve Türkiye Orman Genel Müdürlüğü (OGM) işbirliğiyle düzenlenen etkinlik için 8-12 Temmuz 2024 tarihleri arasında Antalya'da bir araya geldi.

"Bu, bölgedeki uzmanların bir araya gelerek en yeni araç ve sistemlerle uygulamalı deneyim kazanmaları için önemli bir fırsattı" diyen FAO Ormancılık Kıdemli Sorumlusu Anssi Pekkarinen, "Ülkelerin aktif katılımı, uydu verilerinin güvenilir bir şekilde yorumlanabilmesi ile mevcut arazi kullanımı ve bunun zaman içindeki değişimine ilişkin tutarlı sonuçlar elde edilebilmesi için kilit önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Veri toplamanın geliştirilmesi

Uzmanlar etkinlik boyunca fotoğraf yorumlama ve uzaktan algılama fiziğinin yanı sıra FRA 2025 metodolojisi, terimler ve tanımlar üzerine oturumlara katıldılar. Her katılımcı, Collect Earth Online (CEO) ile kendi ülkesi ve uzmanlık bölgesi dahilinde en az 250 RSS örneği topladı.

Bölgeden katılımcılar, FAO'nun 2025 Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi 'nin (FRA) Uzaktan Algılama Çalışmaları’na (RSS) katkıda bulunacak ve dünya genelinde orman kaynaklarının kapsamını, durumunu, yönetimini ve kullanımını anlamak için gerekli bilgileri elde etmek için katkıda bulunacaklar.

Buna ek olarak, Türkiye’den uzmanlar da online eğitim modülü, saha uygulamaları ve orman yangınlarıyla mücadele simülatörü kullanarak katılımcılara entegre orman yangını yönetimi konusunda eğitim verdi. Eğitimler sonucunda orman yangını yönetiminin üç temel stratejisi, önleme, söndürme ve rehabilitasyon konusunda genel bir bakış açısı sağlandı. 

Yangın sonrası restorasyona ilişkin en iyi uygulamaları göstermek amacıyla Taşağıl Mevkii'ne bir saha gezisi düzenlenerek katılımcılara yangın sonrası yönetim ve görüntü yorumlama konularında uygulamalı eğitim verildi.

Mevcut kapasiteyi geliştirme

Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinden ormancılık uzmanlarının kapasitelerini geliştirmek amacıyla, FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı çerçevesinde "Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezinin Kapasitesinin Artırılması" projesi geliştirildi. Ocak 2025'e kadar sürecek olan bu projenin amacı, orman yangını yönetimine odaklanarak, ilgili ülkelere sürdürülebilir ormancılık eğitiminin sağlanması için uluslararası bir eğitim merkezi oluşturmaktır.

Antalya'daki Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi'nde orman yangınlarıyla mücadele, orman yangını yönetim sistemleri ve ileri itfaiye aracı sürüş teknikleri konularında kapsamlı eğitimler gerçekleştiriliyor. Proje, toplumsal cinsiyete duyarlı yaklaşımlar ile vaka çalışmaları ve en iyi uygulamaları entegre ederek eğitim müfredatını sürekli olarak zenginleştiriyor.

FAO'nun küresel Uzaktan Algılama Çalışmaları

FAO, 1948 yılından bu yana küresel orman kaynaklarının durumu, kapsamı, yönetimi ve kullanımına ilişkin değerlendirmeler yapmaktadır. Bu değerlendirmeler çerçevesinde, sivil toplum, özel sektör, hükümetler ve uluslararası sözleşmelerin karar ve tavsiyelerine katkı sağlayabilmek için, standart bir metodoloji ile resmi olarak atanmış ulusal temsilcilerden her beş yılda bir kapsamlı ülke raporları derlenmektedir.

1990'da geliştirilen Uzaktan Algılama Çalışmaları, FRA tarafından uydu görüntüleri ve uzaktan algılama araçlarıyla küresel, bölgesel ve biyom düzeylerinde orman alanı ve diğer önemli arazi kullanımlarındaki durum ve değişiklikleri değerlendirmek için kullanılmaktadır. FRA 2025 RSS, bir önceki döngüden 2024 yılına kadar olan değişkenlere ilişkin verileri güncelleyecek ve tarımsal ormancılık sistemleri, pastoral sistemler, ürün türleri, yanmış ormanlar, mangrovlar ve orman dışındaki ağaçlar hakkında yeni bilgiler toplayacaktır.

Daha fazla bilgi için:

- Platform: FRA 2020 verileri

- Yayın: FRA 2020 Uzaktan Algılama Çalışmaları

- Web sitesi: FAO-Türkiye Ortaklık Programı

- Video: Küresel Orman Kaynakları Değerlendirme sürecine bakış