FAO Türkiye

Antalya'da Uzaktan Algılama ve Entegre Orman Yangını Yönetimi Eğitimi başarıyla tamamlandı

Fotoğraf: ©Nezih Tavlas/FAO
22/07/2024

Antalya, Türkiye – 8 – 12 Temmuz tarihleri arasında, Antalya'da, Orta Asya ülkeleri, Gürcistan ve Türkiye’den ormancılık uzmanlarının kapasite ve deneyimlerini artırmak amacıyla Uzaktan Algılama ve Entegre Orman Yangını Yönetimi Eğitimi verildi. Eğitim, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) iş birliğiyle düzenlendi.

Eğitim, FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı kapsamında yürütülen "Türkiye Uluslararası Ormancılık Eğitimi Merkezi Kapasitesinin Artırılması" projesi kapsamında gerçekleştirildi. Projenin ana hedefi ormancılık eğitiminin çeşitli alanlarında sürdürülebilir kapasite geliştirmeyi teşvik eden bir Uluslararası Orman Eğitimi Merkezi kurmaktır. Bu merkezin kurulmasıyla Türkiye’nin de bulunduğu çeşitli ülkelere, ormanların korunması ve sürdürülebilir yönetimi için gerekli bilgi, beceri ve uygulamaların geliştirilmesine destek sağlayacak kapsamlı eğitim programları sunulacak. Bütçesi 1.000.000 ABD Doları olan proje, Mart 2024'ten Şubat 2027'ye kadar sürecek.

Programın ilk kısmında, Uzaktan Algılama Eğitimi gerçekleştirildi. Katılımcılara veri toplama ve görsel yorumlama konusunda pratik eğitim verildi. Her katılımcı, NASA ve Google ile iş birliğiyle geliştirilmiş ve FRA 2025 için uyarlanmış olan Collect Earth Online platformu ile kendi ülkesi ve bölgesiyle ilgili en az 250 Uzaktan Algılama Anketi örneği topladı. Atölye kapsamında Antalya'nın yakın bir bölgesine yapılan saha gezisinde, çeşitli arazi örtüsü sınıflarının spektral özellikleri değerlendirildi ve bu işlem görsel yorumlama aşamasını kolaylaştırdı.

Programın ikinci kısmında, Entegre Orman Yangını Yönetimi Eğitimi verildi. Türk uzmanlar eğitimi, mevcut bilgisayar tabanlı eğitim modülünü, saha uygulamalarını ve orman yangını söndürme simülatörünü kullanarak gerçekleştirdiler. Eğitimle birlikte, orman yangını yönetiminin üç temel stratejisi olan önleme, söndürme ve rehabilitasyon adımlarına değinildi.

Eğitime, orman yönetimi, tarım veya hayvancılık yönetimi alanlarında saha deneyimi olan, ayrıca ormancılık, koruma, kırsal kalkınma veya tarım alanlarında CBS ve uzaktan algılama bilgisi olan yaklaşık 15 katılımcı ile birlikte orman izleme veya tarım/hayvancılık yönetimi üzerine çalışan üniversitelerden ve araştırma enstitülerinden araştırmacılar ve bilim insanlarının da katılımı teşvik edildi. Cinsiyet, uyruk, geçmiş ve kültürel temsili sağlamak için FAO, nitelikli kadın başvuru sahiplerine özellikle odaklanarak programa katılımdaki çeşitliliği vurguladı.

En yeni uzaktan algılama teknolojilerine ve entegre orman yangını yönetimi tekniklerine odaklanan programda, katılımcıların orman kaynaklarını etkin bir şekilde izleme ve yönetme becerilerinin geliştirilmesi amaçlandı. Eğitim sırasında katılımcılar edindikleri bilgi ve becerileri kendi ülkelerindeki ilgili uzmanlara aktarma konusunda istekli olduklarını gösterdiler.

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de başlatılan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

BAĞLANTILAR: