FAO Türkiye

‘Uluslararası Türk Ormancılık Eğitim Merkezi'nin kapasitesinin artırılması’ projesinin başlangıç toplantısı Ankara'da düzenlendi

Fotoğraf: © Directorate General of Forestry/Ümmet Şahin.
07/08/2024

Ankara –Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yeni yayınladığı 2024 Dünyada Ormanların Durumu raporunda da vurgulandığı üzere ormanların durumuna ilişkin küresel endişeler artarken, 1 Ağustos 2024 tarihinde Ankara'da “Uluslararası Türk Ormancılık Eğitim Merkezi'nin Kapasitesinin Artırılması” projesinin başlangıç toplantısı düzenlendi. Toplantıda, FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı ve diğer ilgili kurumların üst düzey ve teknik temsilcileri bir araya gelerek projenin hedeflerini ele aldılar.

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) kapsamında yürütülen bu proje, FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü'nün iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. Yalnızca Türkiye’ye değil, Orta Asya ülkeleri ve diğer ilgili devletlere de fayda sağlayacak olan proje, ormancılıkla ilgili çeşitli alanlarda kapasiteyi sürdürülebilir bir şekilde geliştirecek uluslararası bir eğitim merkezi kurmayı amaçlıyor. Proje özellikle Uluslararası Türk Ormancılık Eğitim Merkezi'nin kapasitesini, toplumsal cinsiyete duyarlı içerikleri de dahil ederek ve ormancılık eğitiminde seçilmiş alanlarla müfredatını zenginleştirerek artırmayı hedeflemektedir.

Toplantı, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık’ın açılış konuşmasıyla başladı. Selışık, Türkiye'nin entegre orman yangını yönetimi dahil olmak üzere ormancılık alanındaki geniş deneyimine dikkat çekerek bölge ülkelerinin bu girişime olan büyük ilgisinin altını çizdi. Ayrıca, Selışık, projenin Akdeniz havzası ve Orta Asya alt bölgesinde ormanların sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunacak bir potansiyele sahip olduğunu da belirtti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Ergül Terzioğlu, projenin başlamasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yüzer, Türkiye'nin ormancılık alanındaki köklü uzmanlığına işaret ederek, Türkiye’nin bu proje sayesinde dünya ormancılığına önemli katkılarda bulunacağını ifade etti. Yüzer, 185 yıllık tarihe ve tecrübeye sahip OGM’nin, bilgi birikimini yararlanıcı ülkelerle paylaşmaya istekli olduğunu vurguladı. Yüzer, söz konusu merkezi, ormancılığın çeşitli sektörleri için kilit bir kurum olarak gördüklerini belirterek, iklim değişikliğinin getirdiği zorluklara ve ortak eylem ihtiyacının önemine de dikkat çekti.

Toplantı, Orman Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden uzmanların sunumlarını içeren 'Türkiye’nin ormancılık eğitim alanında projeye desteği' başlıklı bir oturumla devam etti.

Bu oturumun ardından, FTFP Ulusal Program Koordinatörü İffet Deniz Cengiz, FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı ve portföyü hakkında genel bir bilgilendirme yaptı. Ormancılık Uzmanı Burak Avcıoğlu ise projenin beklenen sonuçları, çıktıları ve planlanan faaliyetleri hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgi verdi.

Etkinlik, yararlanıcı ülkelerin temsilcilerinin, ülkelerindeki ormancılık sektörlerinin mevcut durumunu ve ormancılık eğitimi konusundaki önceliklerini paylaştıkları sunumlarla sona erdi.

Son olarak, bu toplantı, 2024 Dünyada Ormanların Durumu raporunda belirtilen kritik konulara değinerek, bölgesel ve uluslararası ormancılık alanında kapasite artırmayı amaçlayan önemli bir girişimin başlangıcını işaret etmektedir.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de başlatılan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

BAĞLANTILAR: