FAO Türkiye

Türkiye’nin Yeni Uygulamalı Çiftçi Okulları

01/01/2000

Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım' projesi çerçevesinde, bu katılımcı, yenilikçi tarımsal öğrenme yönteminin geniş ölçekte hayata geçirilmesini sağlamak için ülkedeki ilk programlı adım atıldı.

Konya ve Karaman'daki pilot proje sahalarında 2016 yılında altı okulun kurulmasıyla başlayan ilk Uygulamalı Çiftçi Okulu faaliyetleri 2017 yılında 11 okul daha kurularak devam etti. Her okul için öğrenme hedefleri proje hedefleri ile çiftçiler ve yayım uzmanlarının girdileri dikkate alınarak geliştirildi. Okullara teknik destek veren FAO, çiftçilerin kendi tarım ekosistemlerini analiz etmelerine, tarım üretiminin her aşamasında karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmalarına, kendi tarlalarında yeni teknolojileri geleneksel olanlarla karşılaştırarak kullanmalarına yardımcı oluyor.

Uygulamalı Çiftçi Okullarında, küçük çiftçi grupları bir sezon boyunca haftalık olarak yerel bir tarlada eğitimli bir kolaylaştırıcıyla bir araya gelerek iki ekin alanını gözlemliyor ve karşılaştırıyor. Bir alanda yerel geleneksel yöntemler kullanılırken, diğerinde "en iyi uygulamalar" olarak kabul edilebilecek uygulamalar deneniyor. Çiftçiler bitki gelişimini ölçüyor, böcekler, yabani otlar ve hasta bitkilerden numuneler alıyor, farklı toprakların özelliklerini karşılaştırıyor ve basit kafes deneyleri yapıyor. Bu karşılaştırmalar sayesinde, çiftçilerin kendi testlerine ve gözlemlerine dayanarak neyin en iyi sonuç verdiğine kendileri karar verebiliyor.

Uygulamalı Çiftçi Okulları, yeni tarım yönetimlerine ilişkin fikirleri tartışmak, incelemek, değiştirmek ve denemek için risksiz ortamlar sağlıyor. Ayrıca projeler kapsamında gerçekleştirilen çalıştaylar, saha ziyaretleri ve toplantılar, İl Müdürlükleri personeli ve çiftçilerin koruyucu tarıma yönelik yeni bir bakış açısı kazanmalarına sağlayarak kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı oldu. Proje sayesinde ayrıca, başta pilot bölgeler olmak üzere 14.000 hektarlık alanda koruyucu tarım uygulandı.